Opmaak van Reader-optie in Safari aanpassen

Een nieuwe feature in Safari 5 is de Reader-functie. Hiermee kun je het artikel naar de voorgrond halen, zodat je het artikel zonder afleiding en in een standaardopmaak kunt lezen. Deze Reader-functionaliteit activeer je door op de Reader-knop in de adresbalk te drukken. Deze is echter alleen zichtbaar, wanneer Safari een artikel detecteert. De opmaak en indeling hiervan is echter, met een beetje HTML- en CSS-kennis, aan te passen.

Om te beginnen dien je eerst het volgende bestand met bijvoorbeeld Unitron te openen:

Programma’s/Safari.app/Contents/Resources/Reader.html

Om bij de map Contents te komen, moet je met je rechter muisknop op Safari.app klikken, en vervolgens op ‘Toon pakketinhoud’ klikken.

Nu heb je toegang tot de code, die de opmaak van de Reader bepaalt. Vind je de zwarte tekstkleur bijvoorbeeld niks, dan moet je bij het volgende stuk zijn:

.page {
width: 658px;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
margin-top: 10px;
padding: 45px 70px;
color: black;
background: white;
border: 1px solid #c3c3c3;
position: relative;
overflow: hidden;
-webkit-transition: height .5s ease-out;
}

‘color: black;’ staat voor de tekstkleur, en ‘background: white;’ staat voor het witte a4′tje op de achtergrond. Zoals je ziet kun je de breedte, de margins, paddings, et cetera aanpassen.
Wat verder naar boven vind je allemaal stukken code, zoals:

#hud-mail {
background: url(safari-resource:/ReaderHUDMailContentsInactive.png) no-repeat;
}

Met deze regeltjes wordt het icoon bepaald, dat als mail-icoon wordt weergeven. Door het pad, of door de afbeelding in de map Rescources aan te passen, kun je de afbeelding dus veranderen.
Helemaal onderin het bestand, vind je de HTML-code. Hiermee kun je de indeling van de Reader wijzigen, of bepaalde knoppen verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld geen printer hebt, dan is de print-knop ook nergens voor nodig.
Wil je de Reader dus helemaal naar wens aanpassen, sla dan lekker aan het coden. Vergeet geen back-up van het originele bestand te maken, voor wanneer er iets misgaat, of voor wanneer je het weer terug wilt zetten!

Tags: ,
Geplaatst in Internet, OS X op 10 Aug '10 | Geen reacties »

Plaats een reactie